Op vakantie naar IJsland

Gepubliceerd op 15 november 2021 om 02:08

Ik heb zoiets raars meegemaakt, het is bijna niet te geloven!

Omdat ik het echt zat word hier, met al die dwaze regeltjes en de regelrechte oorlogsverklaring aan de bevolking, wou ik op reis. Het liefst heel ver en weg van al deze troosteloze shit.

Al jaren zeg ik dat ik wel eens naar IJsland zou willen en het leek me een strak plan om die reisdroom waar te maken. Vliegen is geen optie want na al die jaren heb ik mijn vliegangst nog steeds niet overwonnen. Dan maar met de auto maar, mijn karretje is ook niet meer van de jongste en IJsland is nu ook niet meteen bij de deur. Dus... eerst maar eens naar de garage om een nieuwe auto aan te schaffen want dat leek me toch wel veiliger. Ik kies voor een grote degelijke garage omdat ik toch wel zeker wil zijn dat ik de juiste keuze maak.

Met een brede glimlach word ik verwelkomd door een heel aardige man en ik zie meteen dat die kerel jarenlange ervaring heeft. Zoiets schept vertrouwen, denk ik bij mezelf en ik begroet hem met een al even brede glimlach.

'Ik kom een auto kopen,' zeg ik trots. 'Ik wil namelijk naar IJsland rijden en ik kom eens kijken wat u mij kunt aanbieden.'

'Mooi land, ' bevestigd de man, 'Veel groen, mooie berge, fantastisch mooie watervallen... mooie keuze zou ik zeggen. Ik kan u drie verschillende wagens aanbieden, stuk voor stuk topkwaliteit die reeds door duizenden mensen werden meegenomen. Volgt u mij maar.'

Benieuwd en een beetje opgewonden loop ik achter hem aan naar de plek waar de auto's tentoongesteld staan.

'Zo mevrouw, hier ziet u dan de drie wagens die perfect geschikt zijn voor uw lange reis. Ze hebben alle drie dezelfde motor, de ene al wat sterker dan de andere maar het verschil is verwaarloosbaar.' Hij doet een deur open en nodigt mij uit om achter het stuur te gaan zitten.

'Mja,' zeg ik een beetje twijfelend. 'Het interieur ziet er wel mooi uit maar ik vind de stoel nogal hard. Heeft u ook iets met een zachtere stoel?'

'Geen probleem, zoiets moet je inderdaad aanvoelen maar misschien is deze meer iets voor jou?' vraagt hij terwijl hij de deur van de tweede wagen voor me opent.

Ik ga zitten en ook al heb ik tamelijk lange benen, toch kon ik niet met mijn voeten tot bij de pedalen. Ik zoek de hendel om de stoel ietsjes naar voren te schuiven maar die was er blijkbaar niet. 

'Nee, die is er inderdaad niet maar geen probleem hoor mevrouw, de derde auto zal dat probleem niet hebben.'

Ik ga in de derde zitten en inderdaad, zachtere stoel, mijn voeten kunnen makkelijk bij de pedalen maar bij deze zitten de gordels heel strak. De verkoper weet me te vertellen dat die inderdaad aan de korte kant zijn maar dat dit nu eenmaal bij dit model hoort.

 

'Heeft u misschien nog een andere die u mij kunt laten zien?' vraag ik terwijl ik hem hoopvol aankijk.

'Nee, dit zijn de enige drie mevrouw, andere wagens hebben we helaas niet.'

Ik vind het allemaal maar een beetje vreemd en zeg ik dat ik dan toch nog even een andere garage wil bezoeken omdat deze drie wagens niet echt zijn wat ik zoek. Terwijl ik de man vriendelijk bedank voor zijn tijd zegt hij dat het zinloos is want dat andere garages ook enkel maar deze drie modellen mogen aanbieden van de overheid want dat dit een nieuwe wet is in België.

 

'Een nieuwe wet? Hoezo? Welke nieuwe wet?' Vraag ik met grote ogen.

'Welja kijk,' antwoordt de man een beetje verveeld. 'Enkel en alleen met één van deze drie wagens mag u nog naar het buitenland reizen, andere modellen zijn verboden. Ik kan u wel een ander merk verkopen maar, daar mag u dus niét mee naar IJsland reizen.'

Mijn mond viel letterlijk open maar ja, als het niet anders kon, dan moest het natuurlijk maar.

Na een tijdje wikken en wegen viel mijn keuze op de eerste auto. Ik zou dan wel een zacht kussentje op de stoel leggen en dan zou het wellicht aangenamer rijden zijn.

'Prima keuze,' zegt de verkoper. 'U kunt hem zo meenemen, hier zijn de sleutels en u krijgt van mij ook een sleutelhanger erbij waarin een code staat zodat u een bewijs heeft dat u ermee naar het buitenland mag reizen. Verder wens ik u een veilige en aangename reis toe.

 

'Moeten er geen papieren opgemaakt worden en moet ik u niet eerst betalen?' lachte ik hem toe.

'Nee hoor, u krijgt ook helemaal geen fabrieksgarantie op de wagen dus papieren invullen is helemaal niet nodig.' krijg ik als antwoord.

'Geen fabrieksgarantie?' De moed zakte mij in de schoenen want een nieuwe auto zonder garantie, dat kan toch helemaal niet?

'Ok, dat is wel héél apart' stamelde ik. 'Maar ik krijg dan wel garantie van de garage, toch?'

'Wij geven ook geen garantie mevrouw, u krijgt van ons die auto gewoon mee, u hoeft geen papieren in te vullen én u hoeft ook niet te betalen. Mooie deal toch?' De man keek naar mij alsof hij verbaasd was dat ik geen gat in de lucht sprong van blijdschap maar niets is minder waar.

'Ik hoef niets te betalen? Wat is dit nu weer! Is hier ergens een verborgen camera? Kom ik op TV?' Mijn ogen zoeken het plafond af naar verborgen camera's maar ik kan ze echt niet vinden.

'Nee u hoeft niet te betalen. Nuja, onrechtstreeks wel natuurlijk want uw volgende facturen van nutsvoorzieningen huishuur, benzine en voeding en zo, gaan uiteraard wel de hoogte in. Iemand moet uiteindelijk de rekening betalen en wij vinden dat dit een heel goede deal is.'

'En die verhoging blijft dan duren tot mijn auto afbetaald is?' stamel ik vol onbegrip.

'Haha' lacht hij, 'Neenee, dat is voor de rest van uw leven mevrouw. Als u naar buitenland wilt reizen, dan moet u er ook iets voor overhebben, dat begrijpt u toch wel. Oja, en voor ik het vergeet... er is nog iets wat misschien wel belangrijk is als u er ver mee wilt rijden; de auto werd ook niet getest op lange afstand. Het zou best kunnen dat u niet eens tot in IJsland geraakt maar dat merkt u dan wel.'

 

Ik ben opgestapt. Zonder auto en zonder sleutelhanger met een code om te kunnen reizen.

Ik blijf wel thuis en zal wel verder dromen van de mooie watervallen in IJsland.

 

Oja.... de auto's waren de Pfizer Sedan, de Moderna Sport en de Astra Zeneca break

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.