Veel teveel psychopaten

Gepubliceerd op 24 november 2021 om 17:42

 

Je moet al stekeblind zijn om niet te zien dat, wat er nu gaande is in de wereld, echt niet meer onder de noemer 'normaal' kan geplaatst worden. Het lijkt wel of heel de wereld gek geworden is! Er heerst een verschrikkelijke pandemie, iedereen moet de prik krijgen en nee, twee is niet genoeg! Ook de boosterprik (die enkel en alleen van Pfizer komt) wordt ons door de strot geramd en alsof dàt nog niet genoeg is, is er al sprake van een vierde en een vijfde... Helaas zijn er nog altijd mensen die geloven dat regeringen zich bekommeren om de gezondheid en het welzijn van hun burgers. Maar, gelukkig worden meer en meer mensen wakker en willen ze, na die twee prikken (die toch niets hielpen), geen derde prik meer.

Dan vraag ik me af, hoe is het in 's hemelsnaam mogelijk dat heel dit circus overeind blijft? Hoe kan het zijn dat er nog steeds zoveel mensen meedoen aan de leugens en geloven in de goedwillendheid van een overheid? En dan kom ik op twee dingen uit: ten eerste, alles gebeurt stapje voor stapje en mensen zijn de ezeltjes die achter het worteltje aanlopen dat aan een touwtje voor hen hangt en, ten tweede, dit is het werk van een aantal individuen die alle tekenen in zich dragen van de psychische persoonlijkheidsstoornis psychopathie of, zoals men het vroeger noemde, een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Maar wat is dat juist en hoe kun je zulke mensen herkennen?

 

Wat is een psychopaat

Heel wat mensen denken aan bijvoorbeeld Marc Dutroux of aan de verschrikkelijke Dr. Hannibal Lecter  uit Silence of the lambs wanneer het om psychopaten gaat. Nochtans,, zoals alle persoonlijkheidsstoornissen komt de 'ziekte' in verschillende gradaties. Je kunt een baas hebben die de tiran uithangt en zijn personeel manipuleert en die toch een gerespecteerd lid is van de zakenwereld. Of een partner die je figuurlijk de haren uit het hoofd doet rukken met zijn of haar gedrag. Om te kunnen spreken over een psychopaat zijn er een aantal criteria waaraan iemand moet voldoen.

 

De charmante engerd

Psychopaten hebben altijd een heel vlotte babbel en staan maar zelden met de mond vol tanden. Ze leggen heel makkelijk contact en worden altijd als charmant omschreven.  Hij of zij is meestal een heel leuke gesprekspartner die vaak sterke verhalen zal vertellen. Wie verder kan kijken en een goede portie mensenkennis heeft zal al gauw merken dat het in feite gladde praters zijn zonder diepgang  en dat hun complimentjes nooit echt gemeend zijn. 

 

Buitenmaatse eigenwaarde

Een psychopaat vindt van zichzelf dat hij de belangrijkste persoon is van de hele wereld. Hij schept graag op over wat hij allemaal kan en staat het liefst in het middelpunt van de belangstelling. De verhalen die hij vertelt zijn meestal niet waar maar weten anderen veel? Hij schept graag op over al zijn daden, goed of fout, en hoe vaker hij ze vertelt, hoe meer hij er zelf in gelooft. Zijn mensen jaloers over al zijn kunnen, dan is dat helemaal niet zijn of haar probleem want het enige wat hij wil is dat anderen verschrompelen in zijn nabijheid. Daarom hebben ze ook makkelijk conflicten en dan vooral met mensen die intelligenter zijn of daadwerkelijk dingen gedaan hebben. Maar, omdat hij zo overtuigd is van zijn eigen prestaties heeft hij niet door dat hij tegen windmolens aan 't vechten is en blijft hij maar doorgaan.

 

Liegen tot kunst verheffen

Eén ding waar ze zeker in uitblinken is liegen. Ze liegen over alles en nog wat, het maakt hen niet uit zolang ze maar het gevoel hebben dat er naar hen geluisterd wordt. Zelfs om de kleinste dingen is eerlijk zijn onmogelijk en, worden ze betrapt op een leugen, dan verstaan ze de kunst om in één tel het zo te draaien dat jij de reden bent waarom ze moesten liegen. Druk je hen met hun neus op de feiten en is er geen ontkomen meer aan, dan kunnen ze heel grimmig worden en zelfs gevaarlijk.

 

Manipuleren en sluwe vossenstreken

Nog één van zijn trieste kenmerken is het manipulatieve gedrag waar ze echte meesters in zijn. Dreigen, manipuleren, stelen, bedriegen, frauderen.. het zijn allemaal zaken waar een psychopaat z'n hand niet voor omdraait. In zijn of haar ogen is het gewoon handig gebruik maken van iemands zwakheid, vandaar ook dat ze meestal empathische slachtoffers uitkiezen. Zelfs familie ontkomt er niet aan want als je geen geweten hebt, dan is het ook moeilijk om daar aanspraak op te maken.

 

Geen greintje berouw of schuldgevoel

Als wij, als mensen zonder persoonlijkheidsstoornis, iemand kwetsen, dan voelen wij ons schuldig en hebben we spijt van de pijn of het wantrouwen dat we veroorzaakt hebben. We zullen er dan ook alles aan doen om dit te vermijden maar, zo denkt een psychopaat niet. Als je geen geweten hebt dat kan gaan knagen, dan zit je er ook niet mee als je mensen kwetst. Hun onvermogen om zich schuldig te voelen is nu eenmaal een gegeven feit. Soms zullen ze wel, met tranen in de ogen, smeken om vergiffenis maar wees gerust, dit zijn niets anders dan krokodillentranen en ze laten deze rijkelijk vloeien zodat ze daarna opnieuw zouden kunnen toeslaan.

 

Gebrek aan diepgang

Oppervlakkigheid troef bij dit soort van mensen, beter kun je het niet benoemen. Ben je verdrietig in de buurt van een psychopaat, dan zal hij je al heel snel verwijten dat je overal een drama van maakt. Hij vindt het maar helemaal niets als mensen hun emoties tonen en dat is ook te begrijpen als je weet dat ze die zelf niet bezitten.

 

Empathisch onvermogend

Verwacht nooit medeleven van een psychopaat want dat zou net hetzelfde zijn als wanneer je zou vragen aan een vis om in een boom te klimmen. Zich verplaatsen in iemand anders, medeleven voelen, compassie of wat dan ook... dit is iets wat een psychopaat überhaupt niét kent. Wanneer dàt ontbreekt is het niet moeilijk om anderen te kwetsen en te manipuleren. Dat is logisch.

 

Onverantwoord gedrag

Praat een psychopaat niet over consequenties want hij lacht je vierkant uit. Verantwoordelijkheid dragen over hun daden, hun woorden en hun manier van omgaan met anderen is echt onbestaande. Integendeel zelfs! Bij alles wat ze doen, bij alles wat ze zeggen, ze zullen altijd de fout bij de andere leggen en wijken daar helemaal niet van af. Vandaar ook dat heel wat psychopaten een dik strafdossier hebben bij de politie en vertoeven ze in hogere kringen, dan worden deze wel vakkundig weggemoffeld door collega-psychopaten.

 

Verslavingsgevoelig

Mensen met deze psychische stoornis hebben meestal nood aan excessen want gewoon is saai. Ze verliezen al heel snel hun interesse in gewone zaken zoals een baan, vriendschappen, relaties enz. Daarom gaan ze vaak afleiding zoeken in drank, drugs, misdaden  of een andere stimulans. 

 

Welbespraakte parasieten

Op het vlak van parasiteren heb je verschillende soorten psychopaten. Ofwel hebben ze helemaal geen baan en zullen ze er ook alles aan doen om op de kap van anderen te kunnen leven of... ze laten zich dik betalen voor een baan waarin ze veel aanzien krijgen. Hun vlotte babbels komen hier dan uiteraard goed van pas want hierbij hebben ze een hoop mensen om de tuin te leiden.

 

Korte lontjes

Niet iedereen met een kort lontje is een psychopaat maar elke psychopaat heeft een kort lontje. Dit wordt vooral duidelijk wanneer ze kritiek krijgen op hun gedrag of hun uitspraken. Want... een psychopaat zet je niet op z'n plaats, punt uit.

 

Grootse niet te verwezenlijkbare plannen

Uren en dagen kunnen psychopaten doorgaan met het maken van grootse plannen. Ze geloven er ook daadwerkelijk in dat ze die gaan verwezenlijken ook al hebben ze nog geen enkel plan tot uitvoeren gebracht. Denken op lange termijn is iets wat zij maar moeilijk kunnen en de fantastische ideeën waarmee ze komen aandraven zullen steeds veranderen met de wind.

 

Impulsiviteit om u tegen te zeggen

Omdat zij niet nadenken over de gevolgen van hun daden en ook helemaal geen schuldgevoelens kennen, zullen psychopaten heel vaak impulsief handelen. Of hij daar nu anderen mee schaadt, dat zal hem een worst wezen. Geleend geld terug betalen bijvoorbeeld is voor iemand met deze stoornis heel moeilijk. Toen hij het geld nodig had was jij er om het te lenen maar nu het opgebruikt is, is het weg. Voel jij je gedupeerd? Helaas pindakaas maar daar staat een psychopaat écht niet bij stil.

 

Jonge boefjes, oude klootzakken

Hier moet ik een beetje voorzichtig zijn want niet iedereen die van jongs af voor problemen zorgt, is een potentiële psychopaat natuurlijk. Maar het is wél een feit dat psychopaten altijd een zeer woelige jeugd hadden. Klasgenootjes verklikken bij de juf, dingen stelen uit andere boekentassen, ruzie zoeken en vechten op de speelplaats kunnen tekenen aan de wand zijn. Later, als ze tieners zijn, zijn het al zeker geen lieverdjes. Ze plegen inbraken, stelen fietsen of bromfietsen, rukken handtassen van oudere dames hun schouders en ga zo maar door. Het is niet zelden dat ouders van psychopaten regelmatig de politie op de stoep kreeg tijdens de tienerjaren van dochter- of zoonlief.

 

Gebrekkige relaties

De meeste psychopaten hebben slechts kortstondige relaties of, indien ze zich in hogere kringen bevinden, altijd wel een minnares in de buurt. Niet alleen is een gewone relatie al gauw te saai maar het windt hen ook helemaal seksueel niet meer op. Ze hebben die spanning nodig en tenslotte... wat doen ze verkeerd? Niets toch?

 

Conclusie

Als je dit zo allemaal leest en je ziet wat er op dit moment gaande is in de wereld, dan kun je toch niets anders denken dan dat we geregeerd worden door een handvol psychopaten. Vaccinaties worden opgedrongen omdat men al maanden lang sjoemelt met cijfers omtrent besmettingen, ziekenhuisopnamen enz. Politici, bepaalde virologen, de media en ga zo maar door worden gestuurd van hoger af, het kan gewoon niet anders. Meer en steeds meer mensen komen in opstand, willen de waarheid horen waar ze het volste recht op hebben en er wordt gewoon niet naar geluisterd. Politici nemen woorden als 'democratie', 'zorgen voor elkaar' en 'je verantwoordelijkheid' nemen in de mond alsof ze vaderlijke gevoelens koesteren en het allemaal goed voor hebben met het plebs. Want dàt is wat mensen zijn voor hen... plebs... handelswaar die geld in het laatje brengt, meer niet.

 

Ze blijven ons bestoken en dreigen met lockdowns, zolang niet iedereen gevaccineerd werd. Ze sluiten mensen uit, zaaien verdeling en angst, ontnemen iedereen het genot van ongestoord naar de kroeg of restaurant te gaan en waarom??? Om een Covid-sterftecijfer van nog niet eens 1% van de wereldbevolking. Ze vaardigen hoge boetes uit voor mensen die het zat zijn om zich nog langer aan de regeltjes te houden die nergens op slaan. Ze drijven families en vrienden uit elkaar en ze kennen geen greintje maar dan ook helemaal geen greintje compassie. En schuldgevoelens hebben ze al helemaal niet want zie hen maar eens bezig op TV, hoe belangrijk ze zichzelf toch vinden...

 

En dat is ontzettend triest en na zoveel maanden van terreur ook wraakroepend.

 

Maar.... je kunt mensen niet blijven porren... eens komt er een dag dat heel hun labiele kaartenhuis in elkaar dondert en dan zal ik op de eerste rij staan om te juichen

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.