Regeren of beheren...

Gepubliceerd op 6 januari 2022 om 16:44

's Nachts wakker liggen en liggen filosoferen lijkt wel één van mijn hobby's geworden...

De dingen die dan door mijn hoofd malen zijn vaak losse flodders van de dingen die ik overdag niet verwerkt kreeg of waarvoor ik de tijd niet nam om ze grondig te doordenken. Een mens krijgt dan ook een hoop informatie te verwerken tegenwoordig, met al die coronatoestanden.

 

Zo ook dus afgelopen nacht en ineens moest ik denken aan onze fantastische regering. Hoe zij zich in alle bochten wringen om toch maar aan het roer te blijven van een land dat ze helemaal verdeeld hebben. Ze blijven maar doorgaan met hun dwaze maatregelen die soms zo hilarisch zijn dat je er wel om moét lachen, met boetes voor van alles en nog wat uit hun mouwen te schudden, taksen, prijsstijgingen en je kunt het zo gek niet bedenken.

 

En toen dacht ik... maar wacht eens even.... buiten al het gene wat er niet klopt aan heel dat circus is er nog iets anders wat helemaal niet kan kloppen... en dat begint al met de naam 'regering'. Ik weet niet of je mijn gedachtegang kunt volgen en misschien zit ik er wel helemaal naast.... 

 

We zitten met z'n allen op deze mooie wereldbol en met de jaren, heel wat oorlogen, verdragen en machtsvertoon heeft iedereen zowat een eigen land verkregen. Dat stuk land mogen we gebruiken want een planeet is nooit écht iemands eigendom. Het land, neem nu bijvoorbeeld België, moet uiteraard beheerd worden want zonder beheer zou het een nóg grotere chaos zijn dan nu. Dat beheer is in handen gegeven van een koningshuis en een aantal ministers (veel teveel hier maar die discussie gaan we hier niet voeren) die ervoor moeten zorgen dat alles in goede banen geleid wordt.

De bevolking kiest, als alles normaal zou verlopen, haar beheerders en dat maakt dat die beheerders eigenlijk in dienst staan van het volk, dat is een democratie. Zij krijgen de opdracht om het land te laten draaien als een geoliede machine zodat iedereen min of meer gelukkig is.

 

Maar wordt het land nu beheerd of geregeerd?

 

En dan denk ik, moet het land niet beheerd worden ipv geregeerd want regeren is het hoogste gezag hebben en het besturen met politieke macht....

Beleidsmakers hebben dit land toch in beheer, niet?

 

En ik weet het wel, je kunt politiek niet zomaar de wereld uit helpen (wat zou dat fantastisch zijn!) maar ergens klopt het toch niet!

Hoe kun je 'macht' verantwoorden, universeel gezien?

Waarom moet een levend wezen de macht hebben over een ander levend wezen?

Wat maakt dat iemand, die een gewoon mens van vlees en bloed is zoals ieder ander mens, de macht kan nemen?

Waarom krijgt iemand de ruimte om zich verheven te voelen boven miljoenen andere mensen?

Hoe is het te verantwoorden dat mensen die zich uitroepen tot de 'macht' zichzelf rijkelijk kunnen belonen en anderen in armoede storten?

Zijn machthebbers geen machtnemers?

 

Ik moet dan spontaan denken aan de DSM IV, het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders waarin alle psychische stoornissen staan opgetekend.

  • Iemand die geobsedeerd is door fantasieën over roem, macht, succes, schoonheid, genialiteit, seksuele prestaties of een ideale, blijvende liefde.
  • Iemand die zichzelf uniek vindt en meent alleen begrepen te worden door even unieke en speciale mensen (of instellingen).
  • Iemand die het gevoel heeft zelf heel belangrijk te zijn (gevoelens van grootsheid waarbij overdreven wordt over de eigen prestaties, talent, contacten, kennissen en persoonlijke eigenschappen). De persoon eist als superieur beschouwd te worden, ook al geven zijn prestaties hiertoe geen aanleiding.
  • Iemand die anderen manipuleert en gebruikt om zijn eigen doelen te bereiken.
  • Iemand die een onderontwikkeld inlevingsvermogen heeft en hierdoor geen rekening kan houden met de opvattingen en behoeften van anderen.
  • Iemand die een enorme behoefte aan aandacht heeft, bevestiging, bewondering en gevreesd of berucht wilt zijn.
  • Iemand die vaak jaloers is, wat gepaard kan gaan met woede. Omdat deze persoon denkt dat anderen jaloers op hem zijn en zich op dezelfde manier gedragen als hij, kunnen zich paranoïde wanen voordoen.
  • Iemand die gelooft in het feit dat hij meer rechten heeft dan anderen. Hij eist dat anderen zich aanpassen aan zijn verwachting (vaak onredelijk) van een voorkeursbehandeling.
  • Iemand die zich superieur voelt, boven de wet verheven en alom aanwezig. De persoon gedraagt zich arrogant. Bij tegenspraak door mensen die hij als minderwaardig beschouwt, wordt de persoon kwaad.

 

Als je nu eens de situatie bekijkt waarin we beland zijn..... Hoe er vanuit het beleid opgetreden wordt tegen het verzet, tegen duizenden betogers die vinden dat het genoeg geweest is, tegen mensen die een andere mening hebben, zich bewust niet laten vaccineren enz. dan moet je toch echt blind zijn om niet te zien dat de kenmerken van mensen met narcisme die hierboven beschreven staan, sterk doet denken aan wat er nu aan het gebeuren is? Hebben we dan niet een aantal mensen aan het roer die daar helemaal niet thuis horen?

 

In hoeverre helpt een regering het land en haar bevolking vooruit?

Moeten we niet naar beheerders op zoek ipv naar regeerders?

 

Of zie ik dat verkeerd?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.